No Image

HK Residence / Dhanie & Sal

December 7, 2022 Andreas Luco 0

In the middle of a busy sprawl in Southern Jakarta, HK Residence lies on a narrow yet long plot of land. Formed as a series of introverted boxes, its exterior is adorned with textured plaster that is left unfinished, mindful of the changes that time will bring. In contrast, the interior is clad with white, instilling a sense of calmness into the house. 

No Image

Y2 Mixed Use Building / DAAL

December 7, 2022 Andreas Luco 0

The changing residential landscape – Yeonhui-dong is a representative high-class residential area in Seoul. Currently, with the expansion of the commercial areas of Sinchon and Hongdae, lively commercial spaces are formed in calm residential areas, changing the existing atmosphere.  The Y2 building is in a residential area formed on a hill off the main road.  The area is an enclosed residential area surrounded by high walls and walls along the slope. However, the fact that the site is a corner of a slope was an advantage because the building could be recognized from the entrance of the alley.  It was decided that if the building is actively incorporated with elements that can serve as a good face, it can have charm and attention that will attract people from the alleys.

No Image

Black Box Theatre Foyer / a-works + Kolab Arkitekter

December 7, 2022 Andreas Luco 0

Black Box Theater, founded in 1985, inhabits an old chocolate factory within a rapidly changing neighborhood of Oslo. To accommodate its strong artistic identity, dedicated to programming contemporary and experimental performing arts from Norway and abroad, the old foyer and bar area are re-imagined as a flexible environment to additionally host performances, events, post-show talks, workshops, and art exhibitions. The project was initially built as a prototype, tested, and evolved over a one-year period in close dialogue with the Black Box team, before arriving at its final design.

No Image

Leyton House / McMahon Architecture

December 7, 2022 Andreas Luco 0

Leyton House forms a new home for a filmmaker and writer. The design reimagines a neglected, narrow plot that sits at the end of a 1960s terrace built on the site of a World War 2 bomb. The brief was to maximize the potential of the infill site creating a space to live and work that suits the client’s current requirements but also has the potential to adapt and grow as circumstances change.

No Image

Kua Bay Residence / Walker Warner Architects

December 6, 2022 Andreas Luco 0

Situated along a rugged stretch of coastline, the family retreat embraces the spirit of Mauka-Makai—the symbolic flow of lava from mountain to sea—through its direct connections to the volcanic landscape and dramatic vistas of the Pacific Ocean. Kua Bay Residence’s site captures the stark contrasts between land and sea in the Hawaiian topography. On the mountainside of the property, dark lava formations create a dramatic backdrop. On the ocean side, the immediate adjacency to the turquoise oceanfront makes you feel as if you are standing on the edge of the earth. The challenge was to manipulate the site so that the buildings would blend with the landscape while providing a graceful and multi-layered experience from the mountain to the sea.

No Image

Trinity Tower / Cro&Co Architecture

December 6, 2022 Andreas Luco 0

Designed by Cro&Co Architecture, Trinity Tower serves as a model and manifesto for the tall building of the future, imagined with well-being and sustainability at the heart through reconnecting users to their environment. Located in the Paris La Défense business district, Trinity Tower is a 32-story high-rise built atop a seven-lane roadway, an impressive feat of civil engineering and a first in France. Besides 46,000 m² of office space and 4,000 m² of services, the development includes over 3,500m² of public space, facilitating open interaction throughout to bring together various formerly disconnected neighborhoods.

No Image

BGN Penthouse / Estúdio Mangava

December 6, 2022 Andreas Luco 0

The renovation project for the BGN Roof sought to qualify the space in the most surgical way possible to bring out the full potential of the building. Functionality, aesthetics, and updating for new demands are the keywords in the project. Intervening in the typical roof plan was also a way of bringing a unique and more personal character to the family home, which was no longer used as a leisure area. Interventions were carried out in all spaces, expanding environments and improving flows between the large integrated room that includes a TV room, living room, and dining room, with the bar and the external area.

No Image

ark38 Renovation / Objekt Architecten + Hans Sterck

December 5, 2022 Andreas Luco 0

Historically, Aalst is an important industrial town on the Dender. Especially the textile industry flourished a sector of which the city became the epicenter in the 18th century. A remnant of this golden age can be found along the Pierre Corneliskaai. Once a weaving mill, later transformed into a plastic factory under the wings of Tupperware and today a new showroom for designer furniture of bathroom and kitchen specialist Sterck NV.

No Image

Brunofierro House / TALLER PONTI

December 4, 2022 Andreas Luco 0

It is a row house built in the early 90s. It is located in Sant Pere de Ribes, a village 50 kilometers south of Barcelona. It was large but dense, as it corresponds to the type of middle-class housing of the time. It was not a dark house, but it was semi-darkness. To optimize the number of floors, the slabs leave a very tight clear height of just 255cm. There are four floors: one with a parking area (at street level), a ground floor (at the level of a rear public garden), a first floor, and an attic. The house is well located, in the upper part of the village.

No Image

Cherry House / STEINBAUER architektur+design + Kaltenbacher ARCHITEKTUR

December 4, 2022 Andreas Luco 0

An elongated wooden structure with a longitudinal pitched roof, resting on a solid basement defines the reduced appearance of the residence. Located in a small agricultural village of only 29 inhabitants, the property is now home to a family of 4 future residents of Weibnitz near Neunkirchen in Lower Austria. The family-owned hillside property is located on the southern edge of the village and is characterized by the name-giving cherry tree that was planted decades ago. The location impresses with its excellent view of the mountain massif of the Rax-Schneeberg group and the nearby spruce forests, which border the property to the west.